Cukrzyca typu 2 może być wywoływana przez bakterie.

Długotrwały kontakt z toksynami produkowanymi przez gronkowca złocistego prowadzi do powstania objawów charakterystycznych dla cukrzycy typu 2 – zawiadamia czasopismo „mBio”.

Naukowcy z Uniwersytetu Iowa (USA) uważają, że cukrzyca typu 2 może być chorobą wywoływaną przez bakterie. Badacze wykazali, że króliki wystawione na długotrwałe działanie toksyn wytwarzanych przez gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus) rozwijają objawy przypominające cukrzycę – insulinooporność, nietolerancję glukozy i ogólny stan zapalny organizmu.

Dotychczas sądzono, że najgroźniejszym sprzymierzeńcem cukrzycy typu 2 jest otyłość. Amerykańscy mikrobiolodzy nie próbują zaprzeczyć temu zjawisku, ale zwracają uwagę na fakt, iż otyłość powoduje istotne zmiany w budowie mikrobiomu – zespołu mikroorganizmów zamieszkujących nasze ciało. Właśnie te zmiany mogą przyczyniać się do rozwoju innych chorób.

„Kiedy ludzie przybierają na wadze, stają się bardziej podatni na zasiedlenie przez bakterie z rodzaju Staphylococcus. Bakterie te gromadzą się w dużych ilościach na powierzchni skóry i w konsekwencji narażają gospodarzy na ciągły kontakt z produkowanymi przez siebie superantygenami” – wyjaśnia koordynator badania prof. Patrick Schlievert.

Poprzednie badania prof. Schlieverta pokazały, że superantygeny (toksyny wytwarzane przez bakterie) zaburzają pracę układu odpornościowego i mogą poważnie zaszkodzić zdrowiu, doprowadzając do zespołu wstrząsu toksycznego, sepsy czy zapalenia wsierdzia.

Obecne eksperymenty pozwoliły stwierdzić, że superantygeny wchodzą w interakcje z komórkami tłuszczowymi i systemem immunologicznym, wywołując tym samym stan zapalny całego organizmu, a w jego następstwie insulinooporność i inne objawy charakterystyczne dla cukrzycy typu 2.

„Myślę, że właśnie w tym miejscu możemy interweniować i wpłynąć na rozwój oraz przebieg cukrzycy” – mówi prof. Schlievert.

Badacze rozpoczęli już prace nad szczepionką, która mogłaby unieszkodliwiać superantygeny. Planują też wprowadzenie do użytku żelu punktowego zawierającego monolaurynian glicerolu, który zabijałby bakterie na powierzchni skóry. (PAP)

Comments are closed.